Baharatlar, Bitkisel Çaylar, Bitkisel Macunlar, Kuru Meyveler, Şifalı Bitkiler.
Andız otu balgam söktürücü ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, tıbbi olarak yıllardır kullanılan çok yıllık bir bitkidir. Bu yazıda, andız otunun tıbbi kullanımı ve yan etkileri hakkında bilgi vereceğiz.
Biliyor muydunuz?
Andız bitkisinin kökenini çevreleyen bir kaç masal vardır. Bu bitkinin Latince adı olan “İnula Helenium” isminin Truva efsanesindeki Helen’den türetildiği düşünülmektedir. Bir hikayeye göre Sparta’dan kaçırıldığı zaman Helen bir buket andız otu taşıyordu. Başka bir masala göre bu bitki Helen’in gözyaşlarının düştüğü yerde çoğalmaktadır.
Yabani ayçiçeği ve elecampane gibi pek çok değişik isimle de anılan andız otu Güney ve merkez Avrupa ve Batı Asya bölgelerine özgü çok yıllık otsu, yerli bitkidir. Bununla birlikte, Kuzey Amerika’da da yetiştirilmektedir. Botanik ismi “Inula Helenium”dur, “Asteraceae” ya da papatya ailesine aittir. Bitkisel çay hazırlamada kullanılan bitkinin kısımları kökler, rizom ve çiçekleridir. Bu bitkinin mide bozulması, adet düzensizlikleri, ödem (su tutulması) ve siyatik gibi durumların tedavisi için Antik Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Aynı zamanda bazı cilt hastalıklarının semptomlarını hafifletmek için Anglo-Saksonlar tarafından kullanılmıştır. Bu günlerde bitki uzmanları andız otunu başta solunum problemlerinin tedavisi için kullanmaktadırlar.